BLOG

Cami Halısının Temizliği Nasıl Olmalıdır ?

1 Mart 2019 Cuma
Cami Halısının Temizliği Nasıl Olmalıdır ?

Cami Halısının Temizliği Nasıl Olmalıdır ?

 

“Temizlik imandan gelir” cümlesi her müslümanın kulağında küpedir. Küçük yaştan itibaren müslümanlar bu temizlik bilgisiyle eğitilir. Kur’anı Kerim’de sık sık temizliğe değinilmiştir. Camiye gelen insanlar ise her zaman temiz kıyafetleri ile gelirler ve abdest aldıktan sonra camiye girerler. Bu nedenle oldukça kalabalık olan camilerde temizlik her zaman ön planda tutulmalıdır. Aynı şekilde cami halılarının da hijyeni ve temizliği önemlidir.

Cami halısı temizliği söz konusu olduğunda ne yazık ki kalitesiz cami halılarının çok daha çabuk kirlendiğini, bakteri tuttuğunu, hızlıca yıprandığını ve kişilerin sağlığını tehlikeye attığını belirtmek gerekir. Kaliteli cami halıları ise kolay kolay bakteri ve kir tutmazlar. Bununla birlikte belli aralıklarla temizlenmeleri ve hijyene uygun bir şekilde temiz tutulmaları gerekmektedir.

 

Cami Halılarında Temizliğin Önemi

 

Halılar, düzenli temizlenmediğinde bakterilerin ürediği yerlerdir. Düzenli temizlenmesine rağmen yanlış temizlenen cami halıları da aynı şekilde risk taşır. Halılar temizlenirken nem tutmamalı ve uzun süre nemli kalmamalıdır. Nemli bölgede bakteriler çok daha hızlı bir şekilde ürer ve aynı hızla yayılır. Sürekli neme maruz kalan ve yıkandıktan sonra ıslak bırakılan halılarda mantar ve küf görülebilir.

Camiler insanların ayakkabılarını dışarıda bırakarak içeri girdikleri yerlerdir ve bu bakteriler kişilerin vücuduna bulaşabilir. Özellikle secde ederken alınlarını yere değdiren namaz kılan insanlar için sağlık konusunda tehlike oluşturur.

Temizlenmeyen cami halıları tozu içinde tutar ve camiye gelen insanlar bu tozu solumak zorunda kalırlar. Sürekli aynı tozlu havayı solumak ise insanları zamanla hasta edebilir. Başta solunum yolları problemi olmak üzere diğer farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Cami halılarının düzenli olarak yıkanması, kısa sürede yıpranmasını önler. Cami halıları zamanla aşınabilir. Ancak cami halılarının sürekli aşınması ve kısa sürede zarar görmesi iyi değildir. Bu nedenle cami halısı satın alırken kalitesine dikkat edilmesi gerekir.

 

Cami Halısı Yıkanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Cami halısının temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri kaliteli olmalıdır. Kalitesiz malzemeler halı üzerinde yıpranmalara ve eskitmelere neden olabilir.

Cami halısı çeşidine göre yıkama şekli ve kullanılan malzemeler uygunluk göstermelidir. Örneğin; yün cami halısı ile akrilik cami halısı farklı özelliklere sahip olduğu için yıkanma biçimleri de ona göre değişmelidir.

Cami halıları yıkanırken kullanılan malzemelerin alerji yapmaması önemlidir. İbadet için camiye gelen kişilerin halıdan dolayı alerji yaşaması hoş bir durum olmadığı için buna dikkat edilmelidir.

Son olarak, yazımızda bahsettiğimiz üzere temizlik sonrasında halının ıslak veya nemli kalmamasına dikkat edilmelidir.