BLOG

Cami Halısında Türkiye’nin Dünya’daki Yeri

11 Mart 2019 Pazartesi
Cami Halısında Türkiye’nin Dünya’daki Yeri

 

Cami Halısında Türkiye’nin Dünya’daki Yeri

 

Blog yazılarımızda sıklıkla cami halılarının öneminden bahsediyoruz. Cami halısı nasıl seçilir, cami halısı nasıl temizlenir, cami halısı desenleri ve cami halısı modelleri gibi pek çok konuda sizlere faydalı bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bu blog yazımızda ise cami halısında Türkiye’nin dünya genelinde nasıl bir konuma sahip olduğundan bahsetmek istiyoruz. Ancak ondan önce dilerseniz halı ticareti konusunda Türkiye’nin diğer dünya halıları arasındaki sıralamasına bir bakalım.

 

Halı Ticaretinde Türkiye’nin Dünyadaki Yeri

 

Halı ticareti hem tüm dünyada hem de Türkiye’de rekabetin yoğun olduğu bir alan. Çünkü talep fazla ve o talebi karşılarken halıların kalitesi, modeli ve desenine göre bir çok belirleyici unsur var. Dolayısıyla dünya üzerindeki firmalar için rekabet büyük seviyelerde seyrediyor.

 

2000 yılından bu yana dünya halı ihracatı daha da hızlı bir şekilde büyüme kaydetmiştir. Ülkemizin ise halı ihracatında dünyadaki yeri gurur vericidir. Türkiye, halı ihracatında dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Başarısı sadece bununla sınırlı kalmayan güzel ülkemiz dokuma halısında dünyanın en büyük tedarikçisi konumundadır.

 

Elimizdeki bu güçlü veriler halı söz konusu olduğunda Türkiye’nin ne kadar baskın bir konuma sahip olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizin bu konumunu koruyabilmesi için ise, üretimde kalitesini bozmadan ilerlemesi ve halı tasarımı konusuna ağırlık vermesi gerekmektedir. Teknolojik altyapının da en az halı sanatı kadar önemli olduğu günümüzde Türk halısının markalaşma çalışmaları arttırılmalıdır.

 

Türkiye’nin halı ihracatı, ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Cami halılarının da çoğunlukla ihraç edildiği Türkiye’de üretilen halıların büyük bir kısmı makina, bir bölümü de el dokuma halısıdır. El dokuma halıları emek odaklı olduğu için ve yapımında yoğun bir emek harcandığı üretiminin makina halıları gibi olması mümkün değildir. Bu durum bütün Dünya’da bu şekildedir.

 

Türkiye’de Cami Halısı İhracatı

 

Cami halıları sayısız model, desen ve renkten oluşmaktadır. Caminin yapısına göre seçilen cami halıları Türkiye’de üretildikten sonra dış ülkelere ihraç edilemektedir. Camiler müslümanların ibadet ettikleri, Allah’a yalvardıkları ve birleştikleri yerlerdir. Dünya üzerinde müslümanların yaşadığı her yerde mutlaka camiler bulunur. Cami halıları da bu popülasyona paralel bir şekilde ihtiyacı karşılamak adına ihraç edilmektedir. Ülkemiz bu konuda övünülecek bir noktadadır.