BLOG

Tarihi Yönleriyle Süleymaniye Camisi

1 Mart 2019 Cuma
Tarihi Yönleriyle Süleymaniye Camisi

 


 

1551 - 1558 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan ve mimarı dünyaca ünlü Mimar Sinan olan Süleymaniye Camii Osmanlı Devleti’nin ihtişamlı bir döneminde inşaa ediliyor. Büyüklüğünün ve güzelliğinin yanı sıra hem önemli bir tarihi döneme tanıklık ediyor hem de iki büyük tarihi isim olan Kanuni Sultan Süleyman’dan ve Mimar Sinan’dan bizlere hatıra kalıyor.

 

Süleymaniye Cami Özellikleri

 

Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Süleymaniye Camisi için Mimar Sinan kalfalık dönemi olduğu söylemiştir. 4 minareye sahip olan caminin minarelerinin her biri 3 şerefeli ve 75 metre yüksekliğindedir.

5 adet kapısı bulunan Süleymaniye Cami’nin ön kısmında renkli pencereler bulunmaktadır. Bu pencerelerden giren Güneş ışığını Mimar Sİnan’ın Cebrail’in kanatları dediği söylenmektedir. On adet küçük kubbesi, iki adet çeyrek ve yarım kubbesi ve bir adet ana kubbesi vardır.

Süleymaniye Cami’sinin 4 adet minaresi ve on adet şerefesi vardır. Minareler üçer şerifeli ve ikişer şerefeli olmak üzere ayrılmıştır. Cami minareleri ve harem minareleri olmak üzere adlandırılmıştır. 4 adet minare Kanuni Sultan Süleyman’ın dördüncü padişahı, on şerefe ise Osmanlı Devleti’nin onuncu padişahı olduğunu ifade etmektedir.

Cami bahçesininin 11 kapısı vardır ve etrafı Süleymaniye Medreseleri ile çevrilidir. Beşi lise seviyesinde olmak üzere yedi adet medrese bulunmaktadır. Süleymaniye Cami oldukça geniş bir alana inşa edilmiştir. Bahçesiyle beraber toplamda yaklaşık 6000 metrekarelik bir alanda yer almaktadır.

 

Bilinmeyenleriyle Süleymaniye Cami

 

Süleymaniye Cami’sinde mimari incelikler ön planda tutulmuş her detay Mimar Sinan tarafından titizlikle düşünülmüştür.

Mimar Sinan iyi bir akustiğe sahip olabilmek için, Anadolu’da kullanılan içi boş turşu küplerinden 65 tanesini ağızları aşağıya bakar şekilde kubbenin etrafındaki duvara yerleştirmiş ve yumurta akıyla sıvamıştır.

İnşa edildiği dönemde elektrik olmadığı için 275 adet kandil ve mihrabın yanında yer alan dev mumlar ile aydınlatılmıştır.

Mumlardan çıkan isi tutacak bir is odası yapılmıştır. İs odasından elde edilen is ile ise mürekkep yapılmıştır ve bu mürekkep ile dönemin siyasi, dini ve idari fermanları yazılmıştır.

Süleymaniye Cami’si yapılırken Mimar Sinan Avizelerdeki kandil çanaklarının altına akrep gibi zehirli böcekler camiden uzak tutmak için devekuşu yumurtaları koydurtmuştur.

Süleymaniye Camii içindeki mesafelerin ise, ebcet hesabına göre hesaplandığı ve her bir mesafesinin anlamı olduğu düşünülüyor.